Luptăm să ne „rupem” de importurile rusești, dar ne băgăm în cheltuieli excesive

de: Mădălina Bahrim
19 05. 2022

În încercarea lor de a-l determina pe Vladimir Putin să pună capăt războiului declanșat în Ucraina, autoritățile europene fac eforturi pentru a dobândi o cât mai mare independență energetică față de Rusia. Deși inițiativa este bună, ne va costa enorm din punct de vedere financiar!

Numai până în anul 2030, Comisia Europeană are de gând să pună la bătaie până la 300 de miliarde de euro pentru investiții care să ne permită să renunțăm la importurile de petrol şi gaze naturale din Rusia.

Toate speranțele sunt puse într-un program, dar nu va fi nici simplu și nici ieftin să ne atingem obiectivele

Programul spre care UE își îndreaptă speranțele este renumitul RePowerEU. În linii mari, programul este prezentat de autoritățile europene ca fiind răspunsul la dificultățile și perturbarea pieței globale a energiei cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia.

„RePowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, pentru a accelera renunţarea la combustibilii fosili şi, cel mai important, să demarăm investiţiile pe scară largă. Aşa că aş spune că aceasta va fi o accelerare a implementării Pactului verde european”, a declarat Ursula von der Leyen.

Conform celor transmise de Comisia Europeană, există o dublă urgență de a transforma sistemul energetic al Europei: eliminarea dependenței UE de combustibilii fosili ruși , care sunt folosiți ca armă economică și politică și costă contribuabilii europeni aproape 100 de miliarde de euro pe an și abordarea crizei climatice.

„Acționând ca o Uniune, Europa își poate elimina treptat dependența de combustibilii fosili ruși mai repede. 85% dintre europeni cred că UE ar trebui să-și reducă dependența de gazul și petrolul rusesc cât mai curând posibil pentru a sprijini Ucraina. Măsurile din Planul REPowerEU pot răspunde acestei ambiții, prin economii de energie, diversificarea aprovizionării cu energie și lansarea accelerată a energiei regenerabile pentru a înlocui combustibilii fosili în case, industrie și generarea de energie. Transformarea ecologică va consolida creșterea economică, securitatea și acțiunile climatice pentru Europa și partenerii noștri”, punctează Executivul european.